Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane po kaszubsku to jedna z najsmaczniejszych wariacji na temat placków z surowych, tartych ziemniaków. Od klasycznego przepisu różnią się zaledwie kilkoma dodatkami:
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14334
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 45
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 141
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 205
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14334
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 45
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 141
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 205
Składniki
Ziemniaki obierz i umyj. Większą połowę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Pozostałe zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Starte ziemniaki odsącz na sitku z nagromadzonej wody.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Składniki dodaj do startych ziemniaków.
Do ciasta na kaszubskie placki ziemniaczane dodaj łyżkę śmietany, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Wbij jedno całe jajko. Wsyp 2-3 łyżki mąki. Składniki wymieszaj.
Placki ziemniaczane smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotuj mizerię po kaszubsku. Ogórki obierz ze skórki, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Do startych ogórków dodaj sól oraz 2-3 łyżki octu. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut, żeby ogórki puściły wodę.
Po tym czasie odsącz ogórki na drobnym sitku i przełóż do miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek, cukier puder oraz kwaśną śmietanę. Składniki wymieszaj.
Usmażone placki ziemniaczane podawaj z mizerią po kaszubsku. Smacznego!