Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane po kaszubsku to jedna z najsmaczniejszych wariacji na temat placków z surowych, tartych ziemniaków. Od klasycznego przepisu różnią się zaledwie kilkoma dodatkami:
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1150
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 667
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 686
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1150
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 667
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 686
Składniki
Ziemniaki obierz i umyj. Większą połowę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Pozostałe zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Starte ziemniaki odsącz na sitku z nagromadzonej wody.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Składniki dodaj do startych ziemniaków.
Do ciasta na kaszubskie placki ziemniaczane dodaj łyżkę śmietany, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Wbij jedno całe jajko. Wsyp 2-3 łyżki mąki. Składniki wymieszaj.
Placki ziemniaczane smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotuj mizerię po kaszubsku. Ogórki obierz ze skórki, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Do startych ogórków dodaj sól oraz 2-3 łyżki octu. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut, żeby ogórki puściły wodę.
Po tym czasie odsącz ogórki na drobnym sitku i przełóż do miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek, cukier puder oraz kwaśną śmietanę. Składniki wymieszaj.
Usmażone placki ziemniaczane podawaj z mizerią po kaszubsku. Smacznego!