Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane po kaszubsku to jedna z najsmaczniejszych wariacji na temat placków z surowych, tartych ziemniaków. Od klasycznego przepisu różnią się zaledwie kilkoma dodatkami:
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 77
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 77
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Składniki
Ziemniaki obierz i umyj. Większą połowę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Pozostałe zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Starte ziemniaki odsącz na sitku z nagromadzonej wody.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Składniki dodaj do startych ziemniaków.
Do ciasta na kaszubskie placki ziemniaczane dodaj łyżkę śmietany, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Wbij jedno całe jajko. Wsyp 2-3 łyżki mąki. Składniki wymieszaj.
Placki ziemniaczane smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotuj mizerię po kaszubsku. Ogórki obierz ze skórki, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Do startych ogórków dodaj sól oraz 2-3 łyżki octu. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut, żeby ogórki puściły wodę.
Po tym czasie odsącz ogórki na drobnym sitku i przełóż do miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek, cukier puder oraz kwaśną śmietanę. Składniki wymieszaj.
Usmażone placki ziemniaczane podawaj z mizerią po kaszubsku. Smacznego!