Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki po węgiersku to wspaniałe danie z użyciem prostych w wykonaniu placków ziemniaczanych i pysznego sosu z mięskiem . Placki usmażyłam na zdrowym oleju rzepakowym i podałam z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Lubię takie połączenie smaków - delikatne placki z sosem paprykowym i ostra ćwikła . Smaczny, rodzinny obiad przy niewielkim nakładzie finansowym .
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 308
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 240
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 308
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 240
Składniki
Przygotowujemy sos : Cebulę obieramy ,kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażona cebulkę przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i przez kilka sekund podsmażamy obie papryki w proszku , dodajemy do cebulki. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Zarumieniamy z obu stron i dodajemy do garnka z cebulą i papryką, dolewamy wodę oraz resztę przypraw. Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy w cienkie talarki i dodajemy do sosu. Solimy do smaku , ok 1 łyżką . Gotujemy na małym ogniu ok 40-50 minut, aż mięso będzie mięciutkie. Jeżeli lubicie dużo sosu możecie dolać 100-200 ml wody. Sos zagęszczamy małą, płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 50 ml zimnej wody.
Smażymy placki ziemniaczane : Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach . Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków na gazie lub sicie na drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Oba składniki dodajemy do miski , wbijamy jajko , wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem . Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy łyżką placki smażymy na średnim ogniu z obydwu stron.