Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki po węgiersku to wspaniałe danie z użyciem prostych w wykonaniu placków ziemniaczanych i pysznego sosu z mięskiem . Placki usmażyłam na zdrowym oleju rzepakowym i podałam z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Lubię takie połączenie smaków - delikatne placki z sosem paprykowym i ostra ćwikła . Smaczny, rodzinny obiad przy niewielkim nakładzie finansowym .
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1362
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18577
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1362
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18577
Składniki
Przygotowujemy sos : Cebulę obieramy ,kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażona cebulkę przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i przez kilka sekund podsmażamy obie papryki w proszku , dodajemy do cebulki. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Zarumieniamy z obu stron i dodajemy do garnka z cebulą i papryką, dolewamy wodę oraz resztę przypraw. Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy w cienkie talarki i dodajemy do sosu. Solimy do smaku , ok 1 łyżką . Gotujemy na małym ogniu ok 40-50 minut, aż mięso będzie mięciutkie. Jeżeli lubicie dużo sosu możecie dolać 100-200 ml wody. Sos zagęszczamy małą, płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 50 ml zimnej wody.
Smażymy placki ziemniaczane : Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach . Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków na gazie lub sicie na drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Oba składniki dodajemy do miski , wbijamy jajko , wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem . Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy łyżką placki smażymy na średnim ogniu z obydwu stron.