Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na placki ziemniaczane po węgiersku, które je się u nas w domu. Jest to placek ziemniaczany podawany z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi. Nam bardzo smakuje, zachęcam do wypróbowania!
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 687
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 51
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 90
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 687
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 51
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 90
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Nagrzać dobrze patelnię, dodać łyżkę oleju i dawać porcje ciasta. Smażyć placki na średniej mocy palnika po 4 minuty z każdej strony. Po każdym placku dodawać na patelnię olej. Placki odsączyć na ręczniku papierowym.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i ulubioną przyprawę do mięsa. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc. Patelnię nagrzać i wlać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę, do momentu, aż się zrumieni. Następnie dodać mięso, smażyć chwilę aż się przypiecze i straci surowość. Wlać wodę, tak żeby przykryła mięso, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Gulasz gotować 1 - 1,5 godziny do momentu, aż woda z gulaszu się zredukuje a mięso będzie miękkie. Następnie można doprawić gulasz solą i pieprzem. Gulasz zagęścić. Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Zawartość szklanki wlać do sosu, gotować chwilę, aż sos stanie się gęsty. Ogórki kiszone pokroić w plasterki. Placki ziemniaczane podawać z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi. Smacznego!