Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na placki ziemniaczane po węgiersku, które je się u nas w domu. Jest to placek ziemniaczany podawany z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi. Nam bardzo smakuje, zachęcam do wypróbowania!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 39
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3457
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 96
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 39
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3457
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 96
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Nagrzać dobrze patelnię, dodać łyżkę oleju i dawać porcje ciasta. Smażyć placki na średniej mocy palnika po 4 minuty z każdej strony. Po każdym placku dodawać na patelnię olej. Placki odsączyć na ręczniku papierowym.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i ulubioną przyprawę do mięsa. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc. Patelnię nagrzać i wlać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę, do momentu, aż się zrumieni. Następnie dodać mięso, smażyć chwilę aż się przypiecze i straci surowość. Wlać wodę, tak żeby przykryła mięso, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Gulasz gotować 1 - 1,5 godziny do momentu, aż woda z gulaszu się zredukuje a mięso będzie miękkie. Następnie można doprawić gulasz solą i pieprzem. Gulasz zagęścić. Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Zawartość szklanki wlać do sosu, gotować chwilę, aż sos stanie się gęsty. Ogórki kiszone pokroić w plasterki. Placki ziemniaczane podawać z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi. Smacznego!