Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1008 Ocena: 28097
Dodano: 28.01.2016
Odsłon: 620565
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie). Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.
*placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu
* śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu
* kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (20)

ewulka55 22 października 2018Zgłoś do usunięcia
ja swoje placuszki nie smażę a piekę w piekarniku, są mniej kaloryczne ;-))Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

fidel22 25 września 2017Zgłoś do usunięcia
śmiem wątpić czy to przepis Magdy Gessler, w Kuchennych Rewolucjach powtarzała, że nie dodaje się mąki, gdyż osłabia to smak placka, gdy jest zbyt dużo wody po starciu, można odsączyć. Trzeba pamiętać, że nie każdy ziemniak nadaje się na placki... Odpowiedzi: 1 ▼31 Kto głosował? | Odpowiedz

rosynka 01 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
Oprocz tego do plackow mozna dodawac przerozne dodatki i i tarkowac na roznych tarkach - o drobnych ,duzych oczkach i t.d.18 Kto głosował? | Odpowiedz

rosynka 01 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
Zawsze dodaje do plackow smietane (a to juz sporo lat) i mojaswietej pamieci mama tak robila. Tak samo od lat czasami dodaje garsc twarogu, ale nigdy nie mowie ze to wedlug mnie. A pani Gessler wykorzystuje znane przepisy i podaje za swoje. Zenada!!!115 Kto głosował? | Odpowiedz

wkzcris 03 października 2016Zgłoś do usunięcia
Tez robie takie placki tyle tylko ze bez maki,ta skrobia ktora zostaje po odsaczeniu w zupelnosci wystarcza a placki o niebo lepsze niz te z maka66 Kto głosował? | Odpowiedz

bromal1 03 marca 2016Zgłoś do usunięcia
Najzwyklejsze placki na świecie. Przepyszne. Ale dlaczego wg Magdy Gessler -aha wiem- żeby sprowokować kliknięcie. Odpowiedzi: 3 ▼133 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 29 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Czym różnią się placki Gessler od tradycyjnych? To dość jednoznacznie postawione pytanie. Każdy ma swój sposób na placki. Ja robiłam je zupełnie inaczej. Nie dodawałam do tej pory śmietany do farszu i zawsze robiłam je z koperkiem. Dla mnie tradycyjne, mamine placki były zupełnie inne :) Ten sposób prezentuje Magda Gessler, wypróbowałam i szczerze polecam :)65 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 28 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Można kilka zamówić ? :) Odpowiedzi: 1 ▼37 Kto głosował? | Odpowiedz

Jacek-eF 28 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Czym się różnią placki Gessler od tradycyjnych?Chyba tylko nazwą... Odpowiedzi: 1 ▼
127 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 28 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
uwielbiam placki ziemniaczane, a Twoje wyglądają bajecznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼28 Kto głosował? | Odpowiedz