Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane obchodzą dziś swoje święto ( dzień placków ziemniaczanych ) więc postanowiłem przygotować tą potrawę znaną już w XVII wieku. Jednak troszeczkę ją odmieniłem przez dobór dodatków jakimi jest dynia i żurawina.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5473
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5473
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Składniki
Zaczynam od przygotowania sobie wszystkich składników na placki ziemniaczane. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Następnie myjemy dynię i ziemniaki, obieramy je i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Możemy odcisnąć lekko nadmiar wody z tartych ziemniaków i dyni ponieważ nie chcemy aby placki nam się “rozjechały”. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajka, obie mąki pieprz i sól. I wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Jeżeli zdecydujecie się na podanie tych placków z konfiturą z żurawiny to dodajcie do placków trochę więcej soli niż zawsze.
Przygotowujemy sobie patelnie z olejem, dobrze ją rozgrzewamy i bierzemy się za smażenie placków. Na jeden placek nakładamy jedną łyżkę stołową ciasta lub wedle uznania. Pamiętajcie aby placki po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Gdy nasze placki się smażą możemy zabrać się za konfiturę. Żurawinę przepłukujemy i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Garnek ustawiamy na średni ogień i gotujemy co chwilę mieszając aby nam się nic nie przypaliło. Gdy cukier się rozpuści a żurawina zacznie pękać i puszczać sok zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut ( pamiętajcie o mieszaniu ) do uzyskania konsystencji konfitury. Gdy mamy już wszystko gotowe zostało tylko podać placki ziemniaczane z konfiturą i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem