Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane obchodzą dziś swoje święto ( dzień placków ziemniaczanych ) więc postanowiłem przygotować tą potrawę znaną już w XVII wieku. Jednak troszeczkę ją odmieniłem przez dobór dodatków jakimi jest dynia i żurawina.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1008
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7389
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1008
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7389
Składniki
Zaczynam od przygotowania sobie wszystkich składników na placki ziemniaczane. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Następnie myjemy dynię i ziemniaki, obieramy je i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Możemy odcisnąć lekko nadmiar wody z tartych ziemniaków i dyni ponieważ nie chcemy aby placki nam się “rozjechały”. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajka, obie mąki pieprz i sól. I wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Jeżeli zdecydujecie się na podanie tych placków z konfiturą z żurawiny to dodajcie do placków trochę więcej soli niż zawsze.
Przygotowujemy sobie patelnie z olejem, dobrze ją rozgrzewamy i bierzemy się za smażenie placków. Na jeden placek nakładamy jedną łyżkę stołową ciasta lub wedle uznania. Pamiętajcie aby placki po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Gdy nasze placki się smażą możemy zabrać się za konfiturę. Żurawinę przepłukujemy i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Garnek ustawiamy na średni ogień i gotujemy co chwilę mieszając aby nam się nic nie przypaliło. Gdy cukier się rozpuści a żurawina zacznie pękać i puszczać sok zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut ( pamiętajcie o mieszaniu ) do uzyskania konsystencji konfitury. Gdy mamy już wszystko gotowe zostało tylko podać placki ziemniaczane z konfiturą i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem