Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z dynią i konfiturą z żurawiny

Placki ziemniaczane z dynią i konfiturą z żurawiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 283

Dodano:

Odsłon: 99

Placki ziemniaczane obchodzą dziś swoje święto ( dzień placków ziemniaczanych ) więc postanowiłem przygotować tą potrawę znaną już w XVII wieku. Jednak troszeczkę ją odmieniłem przez dobór dodatków jakimi jest dynia i żurawina.

Składniki

  • Ziemniaki 500 g
  • Dynia 400 g
  • Cebula 100 g
  • Jajko 2 szt
  • Mąka pszenna 2 Łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Żurawina 200 g
  • Cukier 200 g
  • Woda 50 ml
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z dynią i konfiturą z żurawiny

Przygotowanie

  1. Zaczynam od przygotowania sobie wszystkich składników na placki ziemniaczane. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Następnie myjemy dynię i ziemniaki, obieramy je i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Możemy odcisnąć lekko nadmiar wody z tartych ziemniaków i dyni ponieważ nie chcemy aby placki nam się “rozjechały”. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajka, obie mąki pieprz i sól. I wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Jeżeli zdecydujecie się na podanie tych placków z konfiturą z żurawiny to dodajcie do placków trochę więcej soli niż zawsze.

  2. Przygotowujemy sobie patelnie z olejem, dobrze ją rozgrzewamy i bierzemy się za smażenie placków. Na jeden placek nakładamy jedną łyżkę stołową ciasta lub wedle uznania. Pamiętajcie aby placki po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  3. Gdy nasze placki się smażą możemy zabrać się za konfiturę. Żurawinę przepłukujemy i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Garnek ustawiamy na średni ogień i gotujemy co chwilę mieszając aby nam się nic nie przypaliło. Gdy cukier się rozpuści a żurawina zacznie pękać i puszczać sok zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut ( pamiętajcie o mieszaniu ) do uzyskania konsystencji konfitury. Gdy mamy już wszystko gotowe zostało tylko podać placki ziemniaczane z konfiturą i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń