Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofrownica to doskonałe urządzenie nie tylko do przygotowywania słodkich gofrów, ale może być używana do pysznych, pikantnych dań, takich jak placki ziemniaczane. Największą zaletą placków z gofrownicy jest ich chrupiąca, złocista skórka, zdecydowanie mniejsze zużycie tłuszczu oraz brak bałaganu i przykrego zapachu smażonego oleju w kuchni. Placki zawierają podstawowe składniki, ale możesz także dodać żółty ser, pokrojoną w kostkę szynkę lub szczypiorek. Do użycia placków wykorzystaliśmy surowe ziemniaki. Placki z ziemniaków gotowanych będą miały miększe wnętrze.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44663
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182104
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 261
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44663
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182104
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 261
Składniki
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce jarzynowej. Większość ziemniaków zetrzyj na większych oczkach, a ¼ ziemniaków oraz cebulę – na małych. Dużą łyżką usuń nadmiar płynu powstałego po tarciu ziemniaków. W dużej misce umieść starte ziemniaki, cebulę, sól, czarny pieprz, gałkę muszkatołową, mąkę oraz ubite jajko. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
Rozgrzej gofrownicę, za pomocą pędzelka posmaruj odrobiną oleju i rozlej masę na powierzchnię gofrownicy. Zamknij urządzenie i trzymaj placki przez około 5-8 minut, aż zawartość stanie się złocista. Postępuj tak do pełnego wykończenia składników. Placki z gofrownicy podawaj na ciepło, najlepiej z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, duszonymi warzywami lub gulaszem.