Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Usmażone placki ziemniaczane podane z gulaszem wieprzowym, ugotowanym z wieprzowej szynki.
patelnia do smażenia, garnek do gotowania
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19349
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13082
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1737
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232198
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19349
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13082
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1737
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232198
Składniki
Wykonanie placków: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce połowę ziemniaków na wiórki i drugą połowę na mniejsze wiórki. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.
Wykonanie sosu: Wymytą szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zarumienienia się kostek mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso na patelni zarumieni się to przekładamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy pokrojonego pora, lubczyk i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i koper. Gotujemy kilka minut i po tym czasie zagęszczamy sos mąką oraz lekko zabielamy sos śmietaną.
Wykonanie placków z sosem: Placka układamy na talerzu, na środku placka układamy kostki mięsa, składamy placka na pół i polewamy sosem. Smacznego !!!