Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem i ogórkami kiszonymi to klasyka polskiej kuchni. Danie po które chętnie sięgamy o każdej porze roku. Poniżej sprawdzona receptura babci Krysi na odtworzenie tej potrawy w zaciszu własnej kuchni.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Zacznij od przygotowania gulaszu. Mięso pokrój w równą kostkę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj mięso i krótko podsmaż z każdej strony. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i 250 ml wody. Mięso duś pod przykryciem przez około 100 minut.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Składniki podsmaż na patelni i dodaj do gulaszu.
Gulasz z warzywami duś przez kolejne 20 minut.
Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce - część na drobnych, część na grubych oczkach.
Starte ziemniaki odstaw na 15 minut, żeby puściły wodę. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę.
Odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody, dodaj cebulę, mąkę, jajko i sól. Składniki wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni - przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Usmażone placki ziemniaczane podawaj z kleksem śmietany, gulaszem i ogórkami kiszonymi.