Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem i ogórkami kiszonymi to klasyka polskiej kuchni. Danie po które chętnie sięgamy o każdej porze roku. Poniżej sprawdzona receptura babci Krysi na odtworzenie tej potrawy w zaciszu własnej kuchni.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Zacznij od przygotowania gulaszu. Mięso pokrój w równą kostkę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj mięso i krótko podsmaż z każdej strony. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i 250 ml wody. Mięso duś pod przykryciem przez około 100 minut.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Składniki podsmaż na patelni i dodaj do gulaszu.
Gulasz z warzywami duś przez kolejne 20 minut.
Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce - część na drobnych, część na grubych oczkach.
Starte ziemniaki odstaw na 15 minut, żeby puściły wodę. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę.
Odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody, dodaj cebulę, mąkę, jajko i sól. Składniki wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni - przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Usmażone placki ziemniaczane podawaj z kleksem śmietany, gulaszem i ogórkami kiszonymi.