Ostatnio miałam chęć na placki ziemniaczane oraz wędzoną makrelę, postanowiłam połączyć te dwa składniki dodać nutkę świeżości w postaci świeżej natki pietruszki i gotowe zniknęły z talerza w oka mgnieniu.
Placki Ziemniaczane z makrelą
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia wędzona makrela
- 1/2 średniej cebuli
- Pieprz
- Sól
- 4 łodyżki świżej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia wędzona makrela
- 1/2 średniej cebuli
- Pieprz
- Sól
- 4 łodyżki świżej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia

Etapy przygotowania
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na sicie aby puściły nadmiar soku. Następnie przekładamy do miski, sok wylewamy a skrobie z dna dodajemy do ziemniaków.
Z Makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy od ości i rozdrabniamy w palcach. Dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, jedno jajko oraz na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy jako danie główne lub przystawka. U mnie zniknęły w mgnieniu.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 522
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 272
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 522
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 272



Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia wędzona makrela
- 1/2 średniej cebuli
- Pieprz
- Sól
- 4 łodyżki świżej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na sicie aby puściły nadmiar soku. Następnie przekładamy do miski, sok wylewamy a skrobie z dna dodajemy do ziemniaków.
Z Makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy od ości i rozdrabniamy w palcach. Dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, jedno jajko oraz na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy jako danie główne lub przystawka. U mnie zniknęły w mgnieniu.
Ciekawe połączenie. Jeszcze takich nie jadłam ;)
Sorki ale błe....takie połączenie,mimo ,że uwielbiam makrele:)