Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z marchewką to doskonały pomysł na pyszny, prosty obiad dla całej rodziny. Dodaj startą marchewkę do ciasta na placki ziemniaczane, a zyskasz klasyczne danie w zupełnie zmienionej odsłonie. Dzięki marchewce placki wyjdą jeszcze bardziej złociste i zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Placki ziemniaczane z marchewką to kultowy przepis babci Kazi, która zawsze podawała je w towarzystwie kwaśnej śmietany. Równie dobrze smakują z jogurtem naturalnym, twarożkiem czy gulaszem.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1690
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1690
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz i umyj. Warzywa zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Starte warzywa przełóż na sito lub gazę. Odciśnij nadmiar wody.
Startą marchewkę i ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka. Dodaj mąkę i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki wykładaj ciasto.
Placki ziemniaczane z marchewką smaż na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone placki przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane z marchewką serwuj z kleksem śmietany, jogurtu naturalnego lub twarożkiem.