Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków różnią się od tych z ziemniaków zeszłorocznych! Są delikatne, aromatyczne, bardziej chrupiące. Można przyrządzić je na wiele sposobów – ich smak ostatecznie zależał będzie od użytych dodatków i przypraw. W najprostszym, klasycznym wariancie są wyśmienite z dodatkiem odrobiny śmietany.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3828
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 976
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 233
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34225
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3828
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 976
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 233
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34225
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Składniki
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj. Nie obieraj – usuń jedynie ewentualne niedoskonałości i zetrzyj ziemniaki na tarce o małych oczkach. Nadmiar wody z powstałej masy odciśnij i przelej do osobnego naczynia. Odstaw na kilkanaście minut, po czym ostrożnie wylej wodę tak, by w naczyniu pozostała skrobia ziemniaczana, która osiadła na dnie. Dołóż ją do masy ziemniaczanej.
Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, rozkłócone jajko, mąkę i przyprawy. Na tym etapie możesz dodać także inne składniki, np. koperek czy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Mocno rozgrzej olej na patelni (nie dolewaj go podczas smażenia!) i nałóż łyżką 4 porcje ciasta, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Uformuj płaskie, okrągłe placuszki. Smaż przez około 2 minuty. Gdy placki zrobią się rumiane od spodu, przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty. Wysmaż w ten sposób całe ciasto – uzyskasz 16 placków o średnicy około 8 cm. Przed podaniem połóż je na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.