Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków różnią się od tych z ziemniaków zeszłorocznych! Są delikatne, aromatyczne, bardziej chrupiące. Można przyrządzić je na wiele sposobów – ich smak ostatecznie zależał będzie od użytych dodatków i przypraw. W najprostszym, klasycznym wariancie są wyśmienite z dodatkiem odrobiny śmietany.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 599
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7018
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244496
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 599
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7018
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244496
Składniki
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj. Nie obieraj – usuń jedynie ewentualne niedoskonałości i zetrzyj ziemniaki na tarce o małych oczkach. Nadmiar wody z powstałej masy odciśnij i przelej do osobnego naczynia. Odstaw na kilkanaście minut, po czym ostrożnie wylej wodę tak, by w naczyniu pozostała skrobia ziemniaczana, która osiadła na dnie. Dołóż ją do masy ziemniaczanej.
Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, rozkłócone jajko, mąkę i przyprawy. Na tym etapie możesz dodać także inne składniki, np. koperek czy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Mocno rozgrzej olej na patelni (nie dolewaj go podczas smażenia!) i nałóż łyżką 4 porcje ciasta, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Uformuj płaskie, okrągłe placuszki. Smaż przez około 2 minuty. Gdy placki zrobią się rumiane od spodu, przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty. Wysmaż w ten sposób całe ciasto – uzyskasz 16 placków o średnicy około 8 cm. Przed podaniem połóż je na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.