Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1081

Dodano:

Odsłon: 2054

Kolejna odsłona placków ziemniaczanych. Tym razem podawanych z gotowanymi jabłkami. Pyszne połączenie prostych składników daje niesamowite wrażenia smakowe! Spróbujcie i przygotujcie sobie ten prosty i syty posiłek! :-)

Składniki

  • 5-6 ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 jabłka
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. kroimy w plasterki i przekładamy do rondelka z niewielką ilością wody. Gotujemy aż się rozpadną, doprawiamy cukrem i cynamonem.

  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, cebule obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.
    Dodajemy jajko i mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.

    Placki podajemy z gorącymi jabłkami.
    Smacznego! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 października 2017 Placki na słodko, mniam ... smak dzieciństwa, jak wcinało się je z cukrem, czasem z cukrem i śmietaną oraz właśnie z tymi jabłkami ;)
Teraz bardziej wytrawie, ale czasem fajnie jest wrócić do smaków sprzed lat :)
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń