Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z młodych ziemniaków, z dodanymi startymi pieczarkami, papryką i żółtym serem. Sam smak placków jest bardzo dobry, ale z dodanym mięsem z gulaszu oraz polane gulaszem są jeszcze smaczniejsze :)
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 70
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 70
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Składniki
Przepis na gulasz: składniki: 80 dkg. łopatki papryka czerwona marchew 1 szt cebula czerwona 1 szt cebulki dymki 2 szt Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka Papryka czerwona mielona 2 łyżeczki Pieprz kolorowy 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki sól himalajska pieprz ziołowy majeranek ziele angielskie liść laurowy suszona włoszczyzna 2 łyżki domowa kostka rosołowa 1 łyżka Woda 3 szklanki Mąka ziemniaczana 3 łyżeczki Puszka krojonych pomidorów Kasza gryczana 20 dag ogórek kiszony tłuszcz do smażenia wykonanie gulaszu: Wymyte mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w suchych przyprawach, soli i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebule, marchew i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, marchew i pokrojoną paprykę w kostkę, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kostką rosołową i suszoną włoszczyzną. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie i warzywa w garnku miękkie, to dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy puszkę krojonych pomidorów i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając.
Wykonanie placków: Umyte pieczarki i paprykę trzemy na grubych oczkach, także i ser żółty trzemy na tych oczkach.
Ziemniaki trzemy na pulpę.
Do pulpy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy sól, mąkę, pieprz ziołowy i majeranek. Dokładnie mieszamy żeby połączyć dodane składniki.
Do wymieszanej pulpy dodajemy starte pieczarki, paprykę i ser. Także mieszamy żeby połączyć wszystkie składniki.
Z przygotowanego ciasta smażymy większe placki na gorącym oleju, z obu stron na rumiany kolor.
Na ułożony placek na talerzu nakładamy kawałki mięsa z gulaszu, składamy placka na pół i polewamy gulaszem.
Smacznego!!!