Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Prosty przepis na pyszne kotlety z mięsnym farszem, które przygotujecie bez wysiłku. Zobaczcie, jakie to proste!
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 67
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2048
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 621
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 67
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2048
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 621
Składniki
Przygotowanie placków zaczynamy od farszu. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, cebulę kroimy w drobną kostkę i przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Smażymy cebulę i czosnek do zarumienienia, następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy je za pomocą drewnianej łopatki. Smażymy całość przez kilka minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jedno całe jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, pół łyżeczki soli i łączymy wszystko przy użyciu dłoni.
Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy okrągłe placki, na środek dajemy łyżkę farszu, całość zawijamy i formujemy na kotlety. Na koniec obtaczany kotlety w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju równomiernie z każdej strony do momentu ich zrumienienia.
Gotowe placki przekładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe serwujemy z ulubionym sosem lub kleksem kwaśniej śmietany.