Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Azja to kraina czarów dla pysznych, pikantnych i bogatych w smak przekąsek. Na szycie listy znajdziecie indyjskie placuszki pakora, czyli placki warzywne smażone w głębokim tłuszczu. Racuszki najlepiej smakują na ciepło, maczane w jogurtowym lub pomidorowym sosie. Jeśli chcesz poczuć smak Indii na wskroś, podaj placuszki pakora z dipem jogurtowym z miętą lub chutneyem z mango.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2529
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 556
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 204
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 762
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2529
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 556
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 204
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 762
Składniki
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz i pokrój cebulę w piórka lub półplasterki, a z papryki usuń gniazda nasienne i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zasyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj i zostaw na 10 minut. Po tym czasie wsypuj po łyżce mąki i stale mieszaj, by masa stawała się bardziej zwarta. Dolewaj po łyżce wody i dokładnie połącz warzywne ciasto. Możesz wymieszać składniki dłońmi, a nawet lekko je ugnieść. Odstaw masę na 20 minut, po czym sprawdź gęstość ciasta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.
Placuszki możesz smażyć jak tradycyjne racuchy lub kotlety albo w głębokim tłuszczu – jak pączki. Najważniejsze, aby tłuszcz był porządnie rozgrzany i mocno skwierczał po zetknięciu z ciastem. Wykładaj łyżką porcję placków na patelnię, lekko spłaszcz i smaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmij racuchy na talerz wyłożony warstwą ręczników papierowych, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.