Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Azja to kraina czarów dla pysznych, pikantnych i bogatych w smak przekąsek. Na szycie listy znajdziecie indyjskie placuszki pakora, czyli placki warzywne smażone w głębokim tłuszczu. Racuszki najlepiej smakują na ciepło, maczane w jogurtowym lub pomidorowym sosie. Jeśli chcesz poczuć smak Indii na wskroś, podaj placuszki pakora z dipem jogurtowym z miętą lub chutneyem z mango.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5261
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11679
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5261
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11679
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz i pokrój cebulę w piórka lub półplasterki, a z papryki usuń gniazda nasienne i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zasyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj i zostaw na 10 minut. Po tym czasie wsypuj po łyżce mąki i stale mieszaj, by masa stawała się bardziej zwarta. Dolewaj po łyżce wody i dokładnie połącz warzywne ciasto. Możesz wymieszać składniki dłońmi, a nawet lekko je ugnieść. Odstaw masę na 20 minut, po czym sprawdź gęstość ciasta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.
Placuszki możesz smażyć jak tradycyjne racuchy lub kotlety albo w głębokim tłuszczu – jak pączki. Najważniejsze, aby tłuszcz był porządnie rozgrzany i mocno skwierczał po zetknięciu z ciastem. Wykładaj łyżką porcję placków na patelnię, lekko spłaszcz i smaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmij racuchy na talerz wyłożony warstwą ręczników papierowych, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.