Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki sernikowe to szybkie danie, które ma wiele wspólnego z leniwymi kluskami, ale też z naleśnikami i oczywiście – jak sama nazwa wskazuje – pieczonym sernikiem. Same pyszności! Możesz przygotować je na każdy posiłek (pożywne śniadanie, ulubiony obiad dla dzieci…) albo jako słodką przekąskę do kosza piknikowego.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13254
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2590
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3739
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13254
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2590
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3739
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Składniki
Dokładnie rozgnieć twaróg widelcem lub praską do ziemniaków. Nie używaj sera już zmielonego (z wiaderka) albo śmietankowego, bo placuszki się nie udadzą. Po rozgnieceniu twaróg powinien być sypki.
Połącz w dużej misce wszystkie składniki: twaróg, jajka, cukier, nasiona wanilii, obie mąki i skórkę z cytryny. Zagnieć na jednolitą masę. Powinna być gęsta na tyle, by można uformować z niej zwarte placuszki. W przeciwnym razie, dodaj trochę mąki.
Podziel ciasto na równe porcje i uformuj z nich kulki (mniej więcej wielkości niedużej mandarynki), a następnie – rozpłaszcz na placuszki o grubości około 1,5 cm. Obtocz każdy placuszek w niewielkiej ilości mąki.
Rozgrzej na patelni masło klarowane (na średniej mocy palnika). Obsmaż placuszki partiami przez kilka minut po każdej ze stron (na złocisty kolor).
Gotowe placuszki podawaj gorące lub na zimno, z dodatkiem ulubionej konfitury, z syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.