Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki sernikowe to szybkie danie, które ma wiele wspólnego z leniwymi kluskami, ale też z naleśnikami i oczywiście – jak sama nazwa wskazuje – pieczonym sernikiem. Same pyszności! Możesz przygotować je na każdy posiłek (pożywne śniadanie, ulubiony obiad dla dzieci…) albo jako słodką przekąskę do kosza piknikowego.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1821
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1582
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1541
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2029
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1821
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1582
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1541
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2029
Składniki
Dokładnie rozgnieć twaróg widelcem lub praską do ziemniaków. Nie używaj sera już zmielonego (z wiaderka) albo śmietankowego, bo placuszki się nie udadzą. Po rozgnieceniu twaróg powinien być sypki.
Połącz w dużej misce wszystkie składniki: twaróg, jajka, cukier, nasiona wanilii, obie mąki i skórkę z cytryny. Zagnieć na jednolitą masę. Powinna być gęsta na tyle, by można uformować z niej zwarte placuszki. W przeciwnym razie, dodaj trochę mąki.
Podziel ciasto na równe porcje i uformuj z nich kulki (mniej więcej wielkości niedużej mandarynki), a następnie – rozpłaszcz na placuszki o grubości około 1,5 cm. Obtocz każdy placuszek w niewielkiej ilości mąki.
Rozgrzej na patelni masło klarowane (na średniej mocy palnika). Obsmaż placuszki partiami przez kilka minut po każdej ze stron (na złocisty kolor).
Gotowe placuszki podawaj gorące lub na zimno, z dodatkiem ulubionej konfitury, z syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.