Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki sernikowe to szybkie danie, które ma wiele wspólnego z leniwymi kluskami, ale też z naleśnikami i oczywiście – jak sama nazwa wskazuje – pieczonym sernikiem. Same pyszności! Możesz przygotować je na każdy posiłek (pożywne śniadanie, ulubiony obiad dla dzieci…) albo jako słodką przekąskę do kosza piknikowego.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 314
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 95
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 314
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 95
Składniki
Dokładnie rozgnieć twaróg widelcem lub praską do ziemniaków. Nie używaj sera już zmielonego (z wiaderka) albo śmietankowego, bo placuszki się nie udadzą. Po rozgnieceniu twaróg powinien być sypki.
Połącz w dużej misce wszystkie składniki: twaróg, jajka, cukier, nasiona wanilii, obie mąki i skórkę z cytryny. Zagnieć na jednolitą masę. Powinna być gęsta na tyle, by można uformować z niej zwarte placuszki. W przeciwnym razie, dodaj trochę mąki.
Podziel ciasto na równe porcje i uformuj z nich kulki (mniej więcej wielkości niedużej mandarynki), a następnie – rozpłaszcz na placuszki o grubości około 1,5 cm. Obtocz każdy placuszek w niewielkiej ilości mąki.
Rozgrzej na patelni masło klarowane (na średniej mocy palnika). Obsmaż placuszki partiami przez kilka minut po każdej ze stron (na złocisty kolor).
Gotowe placuszki podawaj gorące lub na zimno, z dodatkiem ulubionej konfitury, z syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.