Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki sernikowe to szybkie danie, które ma wiele wspólnego z leniwymi kluskami, ale też z naleśnikami i oczywiście – jak sama nazwa wskazuje – pieczonym sernikiem. Same pyszności! Możesz przygotować je na każdy posiłek (pożywne śniadanie, ulubiony obiad dla dzieci…) albo jako słodką przekąskę do kosza piknikowego.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1284
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1284
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Składniki
Dokładnie rozgnieć twaróg widelcem lub praską do ziemniaków. Nie używaj sera już zmielonego (z wiaderka) albo śmietankowego, bo placuszki się nie udadzą. Po rozgnieceniu twaróg powinien być sypki.
Połącz w dużej misce wszystkie składniki: twaróg, jajka, cukier, nasiona wanilii, obie mąki i skórkę z cytryny. Zagnieć na jednolitą masę. Powinna być gęsta na tyle, by można uformować z niej zwarte placuszki. W przeciwnym razie, dodaj trochę mąki.
Podziel ciasto na równe porcje i uformuj z nich kulki (mniej więcej wielkości niedużej mandarynki), a następnie – rozpłaszcz na placuszki o grubości około 1,5 cm. Obtocz każdy placuszek w niewielkiej ilości mąki.
Rozgrzej na patelni masło klarowane (na średniej mocy palnika). Obsmaż placuszki partiami przez kilka minut po każdej ze stron (na złocisty kolor).
Gotowe placuszki podawaj gorące lub na zimno, z dodatkiem ulubionej konfitury, z syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.