Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z prostym i szybkim pomysłem na lekki obiad. Przygotujemy placuszki z cukinii i marchewki, które podamy w towarzystwie błyskawicznego sosu czosnkowego. Placuszki wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Słodycz marchewki przyjemnie łączy się z ciepłem papryczki chili, a neutralna w smaku cukinia idealnie wręcz pasuje do wyrazistego sosu czosnkowego. Idealne danie do przygotowania w trakcie sezonu na cukinie!
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 273
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 273
Składniki
Zetrzyj dwie średnie cukinie na tarce o grubych oczkach. Posyp je obficie solą i krótko przegnieć, żeby rozprowadzić sól. Tak przygotowaną cukinię odstaw na około 30 minut, aż puści soki.
Przygotuj sos czosnkowy. Do niewielkiej miski wlej 120 g jogurtu naturalnego i dodaj do niego 60 g majonezu, 2-4 średnie ząbki czosnku, 1 łyżkę świeżo posiekanego koperku i 1 łyżkę posiekanej pietruszki. Składniki krótko ze sobą przemieszaj i dopraw sos do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Odstaw sos pod przykryciem do lodówki na czas przygotowania placuszków.
Oczyść jedną małą papryczkę chili z gniazda nasiennego i pokrój ją w niewielką kostkę. Posiekaj niewielki pęczek zielonej cebulki w cienkie talarki. Obierz ze skórki dwie średnie marchewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Startą cukinię przełóż na drobne sitko i mocno odciśnij. Do cukinii dodaj dwa przeciśnięte przez praskę średnie ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili, dwie łyżki zielonej cebulki, dwa duże jajka, 80 g mąki pszennej, płaską łyżeczkę słodkiej papryki, niewielką szczyptę soli i dwie szczypty mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski krótko przemieszaj, aż warzywa będą równomiernie pokryte ciastem utworzonym z mąki i jajek.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż łyżkę ciasta i rozprowadź je w taki sposób, żeby utworzyło cienki, w miarę okrągły placuszek. W ten sam sposób uformuj tyle placuszków, ile zmieści się na Twojej patelni. Smaż je przez 3 minuty, do uzyskania pięknego złotego koloru. Następnie ostrożnie je obróć i smaż przez kolejne 3 minuty. Gotowe placuszki zdejmij z patelni i ułóż je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placuszki przykryj kolejnym kawałkiem ręcznika na czas smażenia pozostałych. Gotowe placuszki podaj w towarzystwie przygotowanego wcześniej sosu czosnkowego i pokrojonej zielonej cebulki.
Smacznego!