Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fit przepis na chrupiące placuszki z cukinii. Podane z jogurtem naturalnym smakują rewelacyjnie. Jeśli chcemy uniknąć rozpadania się placków podczas smażenia, startą cukinię należy posolić i odstawić na około 20 minut, żeby puściła wodę. Placki smażone na dobrze rozgrzanym oleju będą chrupiące i nie nasiąkną tłuszczem.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 347
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 115
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 347
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 115
Składniki
Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy cukinie na dużych oczkach.
Startą cukinię solimy i odstawiamy na minimum 20 minut, żeby puściła wodę.
Odlewamy wodę nagromadzoną w misce. Cukinię wyciskamy. Dodajemy mąkę, jajko i pieprz. Składniki mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone placki z cukinii odsączamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym.
Fit placki z cukinii podajemy z jogurtem naturalnym lub lekkim sosem czosnkowym.