Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i mięciutkie placuszki ziemniaczane, których smak podkręca dodatek kiszonej kapusty. Najlepiej smakują polane aromatycznym, gęstym sosem, który powstał z połączenia pysznego, łagodnego ketchupu Kotlin, świeżego mięsa mielonego i zielonych warzyw. Polecam.
Smaki Grecji!
Odsłon: 153
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 130
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Smaki Grecji!
Odsłon: 153
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 130
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia. Masa ziemniaków po ugotowaniu to około 700 g. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, drobno siekamy, łączymy z wystudzonymi zimniakami, dodajemy jajko i mąkę. Masę wyrabiamy dłońmi do momentu, gdy będzie jednolita i gładka. Formujemy okrągłe kotleciki, o grubości około 2 cm, obtaczamy w mące. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Z każdej strony smażymy około 3 minuty.
Sos: Cebulę i cukinię obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawy. Całość smażymy 10 minut. Następnie wlewamy ketchup i 1/2 szklanki wody. Sos gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Gorące placuszki podajemy polane sosem. Smacznego.