Placuszki z pieczarek, grzybów suszonych i kaszy jaglanej Ewy Wachowicz

Znakomity przepis na pyszne placuszki z gotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem aromatycznych grzybów. Całość podana z kremowym sosem na bazie pieczarek. Przepis pochodzi z 501. odcinka programu "Ewa gotuje".
Placuszki z pieczarek, grzybów suszonych i kaszy jaglanej Ewy Wachowicz
Składniki
- garść ugotowanej kaszy jaglanej
- garść namoczonych grzybów suszonych
- garść drobno pokrojonych pieczarek
- ½ bułki namoczonej w mleku
- 1 szalotka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- bułka tarta do panierowania
- masło klarowane do smażenia
- sól
Sos
- kilka pieczarek
- trochę ugotowanych grzybów suszonych
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka brandy
- 1 szklanka śmietany 36%
Do podania
- modra kapusta
Składniki
- garść ugotowanej kaszy jaglanej
- garść namoczonych grzybów suszonych
- garść drobno pokrojonych pieczarek
- ½ bułki namoczonej w mleku
- 1 szalotka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- bułka tarta do panierowania
- masło klarowane do smażenia
- sól
Sos
- kilka pieczarek
- trochę ugotowanych grzybów suszonych
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka brandy
- 1 szklanka śmietany 36%
Do podania
- modra kapusta

Etapy przygotowania
Na patelni roztopić łyżkę masła klarowanego i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz czosnek.
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z namoczonymi, odsączonymi i posiekanymi grzybami suszonymi. Dorzucić garść drobno posiekanych pieczarek. Odcisnąć i dodać bułkę. Wyrobić. Wybić jajko. Wymieszać. Przyprawić tymiankiem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki oraz zezłoconą i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wlać olej lniany. Jeszcze raz dobrze wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, z jednej strony delikatnie naciąć nożem (zrobić kratkę) i usmażyć z obu stron na maśle klarowanym.
Zrobić sos. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Dorzucić pokrojony czosnek i pieczarki. Dodać posiekane grzyby. Wymieszać i podsmażyć. Wlać brandy. Podpalić. Gdy zgaśnie wlać śmietanę. Wymieszać i zredukować.
Kotleciki podawać z sosem i modrą kapustą.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18639
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18639



Składniki
- garść ugotowanej kaszy jaglanej
- garść namoczonych grzybów suszonych
- garść drobno pokrojonych pieczarek
- ½ bułki namoczonej w mleku
- 1 szalotka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- bułka tarta do panierowania
- masło klarowane do smażenia
- sól
- kilka pieczarek
- trochę ugotowanych grzybów suszonych
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka brandy
- 1 szklanka śmietany 36%
- modra kapusta
Na patelni roztopić łyżkę masła klarowanego i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz czosnek.
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z namoczonymi, odsączonymi i posiekanymi grzybami suszonymi. Dorzucić garść drobno posiekanych pieczarek. Odcisnąć i dodać bułkę. Wyrobić. Wybić jajko. Wymieszać. Przyprawić tymiankiem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki oraz zezłoconą i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wlać olej lniany. Jeszcze raz dobrze wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, z jednej strony delikatnie naciąć nożem (zrobić kratkę) i usmażyć z obu stron na maśle klarowanym.
Zrobić sos. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Dorzucić pokrojony czosnek i pieczarki. Dodać posiekane grzyby. Wymieszać i podsmażyć. Wlać brandy. Podpalić. Gdy zgaśnie wlać śmietanę. Wymieszać i zredukować.
Kotleciki podawać z sosem i modrą kapustą.
danie ze studenckich czasów..... pycha:)
Pyszne danie ,ale trochę szczypiorku by sie przydało,tak do ozdoby.
Moje ulubione śledzie, dobre chyba ze wszystkim...
Uwielbiam:)