Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity przepis na pyszne placuszki z gotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem aromatycznych grzybów. Całość podana z kremowym sosem na bazie pieczarek. Przepis pochodzi z 501. odcinka programu "Ewa gotuje".
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 786
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8132
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13013
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 355
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 124
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2225
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 786
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8132
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13013
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 355
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 124
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2225
Składniki
Na patelni roztopić łyżkę masła klarowanego i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz czosnek.
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z namoczonymi, odsączonymi i posiekanymi grzybami suszonymi. Dorzucić garść drobno posiekanych pieczarek. Odcisnąć i dodać bułkę. Wyrobić. Wybić jajko. Wymieszać. Przyprawić tymiankiem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki oraz zezłoconą i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wlać olej lniany. Jeszcze raz dobrze wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, z jednej strony delikatnie naciąć nożem (zrobić kratkę) i usmażyć z obu stron na maśle klarowanym.
Zrobić sos. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Dorzucić pokrojony czosnek i pieczarki. Dodać posiekane grzyby. Wymieszać i podsmażyć. Wlać brandy. Podpalić. Gdy zgaśnie wlać śmietanę. Wymieszać i zredukować.
Kotleciki podawać z sosem i modrą kapustą.