Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane placuszki z truskawkami idealnie sprawdzą się w roli letniego śniadania, kolacji na ciepło lub słodkiego obiadu. Możecie również z powodzeniem zabrać je ze sobą na wycieczkę lub piknik. Gwarantujemy, że wszyscy będą zachwyceni.
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 617
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 75
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 15
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 38
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 49
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 617
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 75
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 15
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 38
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 49
Składniki
W małym naczyniu rozpuść masło na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło lub olej, jajko i mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Najlepiej użyć do tego mieszadła.
Mokre składniki dodaj do suchych i zacznij energicznie mieszać. Możesz też użyć do tego miksera lub blendera z odpowiednią nakładką. Składniki powinny się dokładnie połączyć, ale jeśli będą drobne grudki, nie będą one wyczuwalne podczas jedzenia. Odstaw masę na placki na kilkanaście minut.
Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie z pomocą ostrego nożyka pozbądź się szypułek. Pokrój je w kostkę około 1 cm wielkości lub niewielkie paski. Połowę truskawek dodaj do masy i delikatnie zamieszaj łyżką.
Rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika. Możesz dodać odrobinę tłuszczu, ale wystarczy rozprowadzić go za pomocą ręcznika papierowego lub pędzla do ciasta. Wylewaj ciasto na patelnię za pomocą łyżki. Smaż z jednej i drugiej strony aż do zarumienienia. Podawaj z pozostałymi truskawkami i posyp cukrem pudrem. Opcjonalnie możesz podawać po dwa placki i przekładać je kremem czekoladowym.