Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj z obiadem strajkowałam zaś dziś pyszny obiad ugotowałam plastry szynki wieprzowej w sosie. Rodzinka i sąsiadka zachwycona powiedziała że bardzo jej smakował mój obiadek. Podam wam przepis na wszystko a najbardziej powinna wam przypaść do serca surówka z ogórków którą nauczyła mnie była teściowa, strasznie uwielbiam tą surówkę można ją również jeść jako dodatek do kanapek.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22553
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14863
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4657
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44392
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 618
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22553
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14863
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4657
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44392
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 618
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Składniki
Przygotować szynkę, pokroić ją w plastry po dwa centymetry.
Gdy mamy skrojoną już całą szynkę, obsypać plastry przyprawą do mięsa, wlać olej i całość wymieszać rękoma aby przyprawy wchłonęły w plastry. Odstawić na 15 minut.
Jak plastry odstały już swój czas z przyprawami, wtedy na lekko rozgrzaną patelnię ułożyć kawałki plastrów szynki i dokładnie obsmażyć z obu stron na ładny brązowy kolor.
W czasie gdy smażymy ostatnie plastry szynki, do garnka wlać zimną przegotowaną wodę, dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z dodatkiem soli. Ułożyć w garnku z wodą obsmażone plastry szynki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu tak długo aż plastry będą miękkie i wyparuje około 1,5 szklanki wody. Gdy mięso jest już miękkie wkroić natkę pietruszki i jeszcze chwilkę dusić.
W czasie gdy mięso z natką jeszcze się dusi, śmietanę rozrobić z wywarem od mięsa, cukrem oraz mąką tak aby nie było grudek. Zalać przygotowaną śmietaną mięso i zagotować do czasu powstania sosu.
Przygotowanie mojej surówki jest banalnie proste. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej lekko posolić, dodać cukier oraz ocet i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać śmietanę i również dokładnie wymieszać do połączenia się śmietany z ogórkami. Kto raz spróbuje tej surówki podejrzewam że od razu się w niej zakocha tak jak ja.
Tak przygotowane plastry szynki podałam z młodymi ziemniakami polanymi sosem oraz z moją słynną pyszną surówką. Taka surówka może nawet służyć jako dodatek do kanapek, serdecznie polecam wypróbowanie tej surówki i wydanie opinii na jej temat.