Do góry

Dania główne Przepis na:

Plastry szynki w sosie.

Plastry szynki w sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 191

Wczoraj z obiadem strajkowałam zaś dziś pyszny obiad ugotowałam plastry szynki wieprzowej w sosie. Rodzinka i sąsiadka zachwycona powiedziała że bardzo jej smakował mój obiadek. Podam wam przepis na wszystko a najbardziej powinna wam przypaść do serca surówka z ogórków którą nauczyła mnie była teściowa, strasznie uwielbiam tą surówkę można ją również jeść jako dodatek do kanapek.

Składniki

  • 1,100 kg szynki wieprzowej,
  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 szklanki przegotowanej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 płaska łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki cukru.
  • surówka :
  • 2 ogórki szklarniowe ok. 500 g,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka octu 10 %,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Plastry szynki w sosie.

Przygotowanie

  1. Przygotować szynkę, pokroić ją w plastry po dwa centymetry.

  2. Gdy mamy skrojoną już całą szynkę, obsypać plastry przyprawą do mięsa, wlać olej i całość wymieszać rękoma aby przyprawy wchłonęły w plastry. Odstawić na 15 minut.

  3. Jak plastry odstały już swój czas z przyprawami, wtedy na lekko rozgrzaną patelnię ułożyć kawałki plastrów szynki i dokładnie obsmażyć z obu stron na ładny brązowy kolor.

  4. W czasie gdy smażymy ostatnie plastry szynki, do garnka wlać zimną przegotowaną wodę, dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z dodatkiem soli. Ułożyć w garnku z wodą obsmażone plastry szynki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu tak długo aż plastry będą miękkie i wyparuje około 1,5 szklanki wody. Gdy mięso jest już miękkie wkroić natkę pietruszki i jeszcze chwilkę dusić.

  5. W czasie gdy mięso z natką jeszcze się dusi, śmietanę rozrobić z wywarem od mięsa, cukrem oraz mąką tak aby nie było grudek. Zalać przygotowaną śmietaną mięso i zagotować do czasu powstania sosu.

  6. Przygotowanie mojej surówki jest banalnie proste. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej lekko posolić, dodać cukier oraz ocet i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać śmietanę i również dokładnie wymieszać do połączenia się śmietany z ogórkami. Kto raz spróbuje tej surówki podejrzewam że od razu się w niej zakocha tak jak ja.

  7. Tak przygotowane plastry szynki podałam z młodymi ziemniakami polanymi sosem oraz z moją słynną pyszną surówką. Taka surówka może nawet służyć jako dodatek do kanapek, serdecznie polecam wypróbowanie tej surówki i wydanie opinii na jej temat.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń