Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy ziemniaczane ze skwarkami, przysmak z Podlasia.
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 42
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 42
Składniki
Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę ścieramy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną odciskamy do miseczki,czekamy aż się osiądzie. Zlewamy powoli wodę, a osiadły krochmal dodajemy do odciśniętej pulpy. Ugotowane ziemniaki odlewamy, studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki mieszamy z ziemniaczaną pulpą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W między czasie gotujemy mięso, studzimy i mielimy. Zmielone mięso doprawiamy przyprawami. Z masy ziemniaczanej i mielonego mięsa formujemy pyzy. Uformowane pyzy wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia pyz do góry. Ugotowane pyzy wyjmujemy z wody łyżką cedzakową.
W między czasie smażymy na smalcu pokrojone w kostkę podgardle wieprzowe do zarumienionych skwarek, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli.
Pyzy podajemy na gorąco polane tłuszczem i posypane skwarkami z cebulką. Smacznego!!!