Do góry

Dania główne Przepis na:

Podlaskie pyzy z mięsem.

Podlaskie pyzy z mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26225

Dodano:

Odsłon: 7709

Pyzy ziemniaczane ze skwarkami, przysmak z Podlasia.

Składniki

  • ziemniaki 4 kg po obraniu
  • mięso wieprzowe z łopatki 1 kg
  • mąka ziemniaczana pół szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cebula 2 szt.
  • Smalec
  • podgardle wieprzowe 10 dag
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Podlaskie pyzy z mięsem.

Przygotowanie

  1. Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę ścieramy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną odciskamy do miseczki,czekamy aż się osiądzie. Zlewamy powoli wodę, a osiadły krochmal dodajemy do odciśniętej pulpy. Ugotowane ziemniaki odlewamy, studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki mieszamy z ziemniaczaną pulpą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W między czasie gotujemy mięso, studzimy i mielimy. Zmielone mięso doprawiamy przyprawami. Z masy ziemniaczanej i mielonego mięsa formujemy pyzy. Uformowane pyzy wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia pyz do góry. Ugotowane pyzy wyjmujemy z wody łyżką cedzakową.

  2. W między czasie smażymy na smalcu pokrojone w kostkę podgardle wieprzowe do zarumienionych skwarek, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli.

  3. Pyzy podajemy na gorąco polane tłuszczem i posypane skwarkami z cebulką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń