Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia duszone na słodko-kwaśno

Podudzia duszone na słodko-kwaśno

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 56

Dodano:

Odsłon: 350

Rozsmakowałam się w potrawach słodko kwaśnych, tym razem pałki kurczaka duszone w winno ketchupowej marynacie, pychotka

Składniki

  • 4 pałki z kurczaka + przyprawa do tego
  • marynata do podlewania i duszenia :
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • dodatkowo :
  • 250 g małych pieczarek
  • kilka ząbków czosnku w całości
  • 3 cebulki dymki pokrojone w piórka
  • 10 pomidorków koktailowych
  • garść winogron
  • sól, pieprz mielony odrobina chili
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pałki posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka, odstawiamy na chwilę.
    Robimy marynatę łącząc wszystkie jej składniki.
    Na dno naczynia do zapiekania wykładamy pokrojone pieczarki, na to mięso, na wierzch pozostałe składniki.
    Wlewamy połowę marynaty, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni.
    Pieczemy ok 1 h podlewając od czasu do czasu, pod koniec zdejmujemy pokrywę, zwiększamy górne grzanie aby pałeczki się lepiej zrumieniły.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń