Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zasadzie pojęcia nie mamy skąd ta nazwa wzięła się. Jesteśmy w posiadaniu przepisów z koła gospodyń wiejskich sprzed…może ta nazwa nawiązywać do trudno dostępnego wówczas ketchupu. W każdym razie, jak zwał, tak zwał…ważne, że pysznie wyszło, basta!
Składniki
Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ketchup, obtaczamy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierwszej fazie 30 min w temperaturze 200°C na środkowym poziomie, pod przykryciem. Później 20-25 min w tej samej temperaturze, bez przykrycia, w termoobiegu. Podajemy z…czym lubicie. U nas bagietka, świeżo pieczona i maślaki w zalewie <3