Dania główne Przepis na:
Polędwiczka w kalarepce pod beszamem:D

Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 duża kalarepa
- 1/2 marchewki
- 1/2 torebki mrożonego groszku
- masło, 1 śmietana do gotowania,
- ew. bulion warzywny 1-2 szklanki
- mąka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Polędwiczkę pokroić w półplasterki, obsmażyć na złoto na maśle. Kalarepę pokroić w paski albo w kostkę, ugotować na pół twardo. Groszek i marchewkę w talarkach zblanszować.
-
W garnku rozpuścić masło, dodać trochę mąki - zrobić zasmażkę. Dolać 1,5-2 szklanku bulionu (można użyć wywaru z warzyw). Zagotować, wlać śmietanę, włożyć mięso, doprawić przyprawami. Na końcu wrzucić ugotowane wcześniej warzywa, posypać koperkiem.
-
Ja podałam polędwiczkę z ziemniakami puree.
-
Smacznego:D
Komentarze do przepisu (3)

Tangerinka 29 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Dlatego w nazwie jest beszam, a nie beszamel ;) ;) ;)3 Kto głosował? | Odpowiedz

jolcia69 29 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Beszamelu nie robi się na bulionie, tylko na maśle i mleku.0 Kto głosował? | Odpowiedz

jolcia69 29 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Beszamelu nie robisię na bulionie0 Kto głosował? | Odpowiedz