Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki obłożone szynką w sosie grzybowym

Polędwiczki obłożone szynką w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2591

Dodano:

Odsłon: 4189

Połączenia mięsa z grzybami

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, 2 sztuki
  • szynka - typu parmeńskiego, 4 plastry
  • na sos:
  • grzyby, 200 g
  • suszone grzyby, 3
  • Śmietana kremówka, 100 ml
  • mąka, 2 łyżki
  • oliwa, 2 łyżki
  • musztarda miodowa, 1 łyżka
  • liść laurowy, 1
  • ziele angielskie, 2-3
  • tymianek - gałązka, 1-2
  • skórka z cytryny, 1 pasek
  • sos sojowy, do smaku
  • sół, do smaku
  • pieprz, do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki obłożone szynką w sosie grzybowym

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na godzinę. Następnie dodać do nich oczyszczone, świeże grzyby, posiekaną cebulę, ziele angielskie, listek laurowy, skórkę cytrynową, tymianek, sól i pieprz. Gotować 30 minut,przecedzić.

  2. śmietanę rozbić z mąką, wlać do wywaru i mieszając, zagotować. Włożyć z powrotem grzyby. Doprawić sosem sojowym.

  3. Polędwiczki przekroić wzdłuż i lekko rozbić na plastry. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Szynkę pokroić w paski, obłożyć nimi polędwiczki i zwinąć w roladki i zawiązać. Obsmażyć na 2 łyżkach oliwy.

  4. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 30 minut. Wyjąć, usunąć nici, pokroić w poprzek na 2 lub 3 kawałki. Polać przygotowanym sosem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń