Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle

Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1541

Dodano:

Odsłon: 5877

Dzięki temu, że mięso powoli dochodzi w gorącym tłuszczu, z wierzchu ładnie jest ścięte, a w środku pozostaje kruche i soczyste. Tak przygotowane polędwiczki wspaniale się komponują z domową galaretką owocową oraz świeżą sałatką.

Składniki

  • 2 polędwiczki z sarny, każda około 100-150 g
  • sól
  • Pieprz czarny
  • tymianek
  • oregano
  • majeranek
  • granulowany czosnek
  • roztarte ziele angielskie
  • papryka słodka i ostra
  • świeża gałązka rozmarynu
  • świeży liść laurowy
  • około 500 g sklarowanego masła
  • do podania galaretka u mnie z mirabelek ulubione warzywa
1-2 os. 30 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczki oczyszczamy z błonek, a następnie otaczamy w przyprawach. Masło doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy polędwiczki, powinny być w całości pokryte masłem. Jeśli masła jest za mało to dokładamy tyle, by po roztopieniu polędwiczki były całkowicie zanurzone. Wyłączamy ogień. Polędwiczki zostawiamy w maśle przez 15-20 minut.

    W czasie, gdy polędwiczki dochodzą przygotowujemy do nich dodatki np. sałatkę, kaszę lub ziemniaki.

    Przygotowując mięso tym sposobem najlepiej używać żeliwnego garnuszka, gdyż po nagrzaniu długo utrzymuje ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń