Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za oknami piękna złota jesień, a więc idealna pogoda na grzybobranie. W tym roku nie ma za dużo grzybów, ale może będziecie mieli szczęście i znajdziecie ich trochę. Dzisiejszy przepis jest właśnie dla bystrych grzybiarzy, bo głównym składnikiem są kurki. Ale nie martwcie się, bo jeśli ich sami nie znajdziecie, to zawsze można je kupić w pobliskim warzywniaku, ja właśnie tak zrobiłam. Zapraszam zatem na polędwiczki w aromatycznym sosie kurkowym. :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1482
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 250
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 124
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1482
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 250
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 124
Składniki
Kurki dokładnie umyć i w razie potrzeby oczyścić. Pokroić wedle uznania. Polędwiczkę również umyć i osuszyć. Pokroić na plastry, doprawić solą i pieprzem, a następnie delikatnie rozbić. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Koperek umyć i drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć na nim polędwiczkę wieprzową (ok. 2-3 minuty z każdej strony). Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy. Na drugiej patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać kurki, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Sos zagęścić słodką śmietaną wymieszaną z mąką i wodą. Do gotowego sosu dodać usmażone polędwiczki i posiekany koperek. Całość dusić pod przykryciem przez kilka minut. Smacznego :)