Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe, skąpane w aromatycznym sosie serowo - cebulowym. Propozycja także dla osób nie tolerujących glutenu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10691
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4801
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9131
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10691
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4801
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9131
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Polędwiczkę dzielimy na plastry, każdy z nich rozbijamy delikatnie dłonią i podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym. Usmażone polędwiczki zalewamy około 1 litrem zimnej wody, dodajemy listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę posiekanego rozmarynu i zagotowujemy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju pozostałym ze smażenia mięsa na złoty kolor.
Podsmażoną cebulkę przekładamy do gotujących się polędwiczek i dusimy całość do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie (około 40 minut).
Po tym czasie odkładamy polędwiczki na talerzyk, a do pozostałego sosu dodajemy starty ser Cheddar, sos sojowy, amarantus ekspandowany, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy całość na jednolitą i gładką masę. Powstały sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zagotowujemy. Do sosu serowo - cebulowego wkładamy polędwiczki i dusimy całość jeszcze przez około 1,5 minuty. Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą lub ziemniaczkami oraz ze świeżą surówką. Życzę smacznego! :)