Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie takie jak polędwiczki w szynce parmeńskiej w musztardowym sosie może wydawać się rarytasem odpowiednim na ważne okazje. Tymczasem to bardzo łatwa w przygotowaniu potrawa, w sam raz na obiad dla całej rodziny.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8485
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 546
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8485
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 546
Składniki
Oczyść polędwicę z błonek i przekrój wzdłuż na pół.
Połącz sos sojowy, musztardę, oliwę, majeranek i rozgnieciony w moździerzu pieprz. Natrzyj mieszaniną mięso. Szczelnie owiń każdy kawałek polędwicy szynką parmeńską (możesz spiąć wykałaczką).
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Obsmaż na nim roladki po każdej ze stron. Smaż w sumie 7-8 minut.
Obierz cebulę i posiekaj. Przeciśnij przez praskę czosnek.
Przesmaż cebulę na patelni, na której smażyło się mięso. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Wlej na patelnię bulion. Dodaj obie musztardy. Wymieszaj do połączenia składników.
Na patelnię przełóż z powrotem mięso. Duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut – aż polędwica będzie miękka.
Ponownie zdejmij mięso z patelni i pokrój roladki na mniejsze kawałki. Do sosu dodaj śmietanę połączoną z mąką. Wymieszaj dokładnie (możesz zblendować). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z powrotem przełóż polędwiczki na patelnię. Zagotuj sos. Duś jeszcze przez chwilę.
Polędwiczki w szynce parmeńskiej z sosem musztardowym podawaj z ziemniakami.