Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki w sosie musztardowym to pyszna i aromatyczna potrawa, która z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich miłośników mięsa. Polędwiczki wieprzowe są miękkie, soczyste i łatwe do przygotowania. Polędwiczki w sosie musztardowym doskonale komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki, kluski, kopytka, kasza, ryż lub warzywa.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 510
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 263
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 510
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 263
Składniki
Polędwiczki oczyścić z błonek i pokroić na grubsze plastry ok. 1,5-2 cm, rozgnieść ręką i doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na małej patelni na odrobinie masła klarowanego lub oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem zwykłego masła i obsmażyć polędwiczki z obu stron na rumiano. Następnie na górę wyłożyć zeszkloną cebulę z czosnkiem, świeże lub suszone zioła, musztardę, wlać wodę, delikatnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 20-30 minut do miękkości. Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną lub samą śmietanę, wymieszać i jeszcze gotować przez minutę. Sos można również zblendować, oczywiście wcześniej wyjmując polędwiczki z patelni. SMACZNEGO!!!