Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 17811

Dodano:

Odsłon: 5648

Sezon na borowiki był super. Sporo zamrożonych. Tym razem połączyłem je z delikatną polędwiczką wieprzową. Do tego buraczki. Pycha obiadek.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1mała szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego + 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300-400 g)
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 200 g borowików ( mrożonych )
  • 1 łyżeczka musztardy imbirowej
  • 1 łyżka kuleczek zielonego pieprzu
  • 4 łyżki whisky
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Przygotowanie

  1. Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na patelni na maśle z oliwą, w międzyczasie dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę.
    Polędwiczkę oczyściłem z błonki, następnie pokroiłem na ok. 1 cm, plastry. Doprawiłem je solą, pieprzem, mieloną papryką, włożyłem na patelnię i obsmażyłem na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodałem tymianek.
    Zrobiłem miejsce na patelni i włożyłem opłukane i pokrojone borowiki, smażyłem przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w międzyczasie dodałem musztardę i zielony pieprz.
    Wymieszałem z polędwiczkami i smażyłem razem przez około 2 minuty. Wlałem whskey i odparowałem. Następnie wlałem gorącą wodę z sosem sojowym i gotowałem na większym ogniu przez około 2 minuty, aż ilość płynu się zredukowała. W czasie gotowania raz przewróciłem polędwiczki. Na koniec wlałem śmietanę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń