Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne polędwiczki z sosem kurkowym polecają się na niedzielny obiad.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Polędwiczkę umyć oraz osuszyć. Usunąć błonę. Pokroić na plastry o szer. 2cm, lekko rozgnieść je dłonią(lub delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa).Oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć plastry mięsa po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Kurki umyć i oczyścić z piasku. Większe przekroić na pół. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Masło roztopić w rondlu, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Dodać kurki i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodać śmietanę, sok z cytryny. Gotować jeszcze minutkę na małym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić 1 łyżeczką mąki wcześniej rozrobioną z zimną wodą. Zagotować. Na koniec dodać koperek i natkę pietruszki. Gotowym sosem polać polędwiczki. Idealnie sprawdzą się z kluskami śląskimi i buraczkami Smacznego