Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne polędwiczki z sosem kurkowym polecają się na niedzielny obiad.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 231
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 140
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 28011
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 231
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 140
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 28011
Składniki
Polędwiczkę umyć oraz osuszyć. Usunąć błonę. Pokroić na plastry o szer. 2cm, lekko rozgnieść je dłonią(lub delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa).Oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć plastry mięsa po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Kurki umyć i oczyścić z piasku. Większe przekroić na pół. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Masło roztopić w rondlu, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Dodać kurki i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodać śmietanę, sok z cytryny. Gotować jeszcze minutkę na małym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić 1 łyżeczką mąki wcześniej rozrobioną z zimną wodą. Zagotować. Na koniec dodać koperek i natkę pietruszki. Gotowym sosem polać polędwiczki. Idealnie sprawdzą się z kluskami śląskimi i buraczkami Smacznego