Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 21367

Sosy, sosy uwielbiam i mogłabym je jeść codziennie! Tym razem zrobiłam polędwiczki wieprzowe i podałam z ziemniaczkami i buraczkami. Jakie to było dobre! Wszyscy byli zachwyceni! Zostawiam Wam filmik krok po kroku na moim kanale YouTube oraz zapraszam Was po więcej przepisów na Instagram. Tak działam od dłuższego czasu i myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdziesz mnie pod hasłem: smacznie_aa_talerzu . Serdecznie zapraszam!

Składniki

  • 300g polędwiczki wieprzowej • • • •• •
  • pieczarki 250g
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego(pomidor, czosnek, bazylia) @kujawski
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • pęczek posiekanego kopru
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Przygotowanie

  1. Polędwicę umyć, osuszyć i usunąć błonę. Pokroić w plastry o szerokości 1cm. Delikatnie rozgnieść dłonią, przykryć folią stretch i lekko rozbić tłuczkiem.

  2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, smażyć mięso na złoty kolor po 3 minuty z każdej strony. Polędwiczki ściągnąć z patelni, włożyć do naczynia i przykryć folią aluminiową.

  3. Na tej samej patelni poddusić cebulę z czosnkiem dodając niewielką ilość oleju. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki. Dusić do częściowego odparowania wody. Ciągle mieszając wlewać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc pod patelnią. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, wyłączyć. Dodać polędwiczki.
    Danie można podawać z makaronem typu fusilli lub z ziemniakami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Promocje na

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń