Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś lekkiego na obiad
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 358
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 358
Składniki
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry i każdy plaster lekko rozpłaszczamy dłonią. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy w cieniutkie plasterki lub jak lubicie :) Szparagi myjemy, suszymy, odłamujemy końcówki i obieramy jeśli są to grubsze szparagi, kroimy.
Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy każdy kawałek polędwiczki - smażymy krótko max 1-2 min z każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na patelnię, na której smażyliśmy polędwiczki, wylewamy wino, zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną cebulkę i czosnek, dorzucamy gałązki tymianku, bazylię, pieprz i sól. Chwilkę razem gotujemy aż zmięknie cebulka, dorzucamy szparagi i dusimy około 3-5 min. Wlewamy śmietankę i po zagotowaniu wkładamy wcześniej podsmażoną polędwiczkę. Dusimy max 1-2 min i podajemy. Wybornie smakuje z ryżem :)
Smacznego :)