Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z fasolką

Polędwiczki z fasolką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 13697

Dodano:

Odsłon: 2441

Danie, które rozpływa się w ustach, tak przyrządzone jest idealne na sobotni obiad, delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych z dodatkiem sezonowej fasolki szparagowej w aromatycznym sosie, podane z ryżem, czy to nie kusząca propozycja?

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 papryczka Chili
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 opakowanie marchewek mini
  • 5 dag grzybów suszonych Mun
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • Sól
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki z fasolką

Przygotowanie

  1. 1. Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia.
    2. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy w podłużne słupki. Do mięsa wlewamy jasny sos sojowy, wsypujemy skrobię ziemniaczana oraz sól. Dokładnie mieszamy.

  2. 3. Imbir oraz czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy obraną z nasion, umytą, pokrojoną w krążki papryczkę Chili. Następnie dodajemy mięso i smażymy do chwili uzyskania brązowego koloru. Podlewamy ½ szklanką wody i gotujemy do miękkości mięsa.
    4. Grzyby odlewamy z wody i kroimy w podłużne paski, łączymy z polędwiczkami.

  3. 3. Imbir oraz czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy obraną z nasion, umytą, pokrojoną w krążki papryczkę Chili. Następnie dodajemy mięso i smażymy do chwili uzyskania brązowego koloru. Podlewamy ½ szklanką wody i gotujemy do miękkości mięsa.
    4. Grzyby odlewamy z wody i kroimy w podłużne paski, łączymy z polędwiczkami.

  4. 7. Gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem.
    8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń