Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na aromatyczne i wyraziste smaki kuchni azjatyckiej. Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą to prawdziwa gra smaków i aromatów oraz uczta dla naszych kubków smakowych. Danie przeplata pikanteria i wyrazistość sosu pomidorowego z intensywnością curry, cynamonu, czosnku, kuminu i mięty. Smak całości podkreślają także kawałki kurczaka oraz makaron gotowany z dodatkiem kurkumy i goździków.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 41
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 41
Składniki
Makaron świderki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, goździków i szczypty kuminu.
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżeczki curry, dokładnie nacieramy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie podsmażamy kawałki kurczaka na odrobinie oleju, a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy.
Następnie zalewamy kawałki kurczaka przecierem pomidorowym i dodajemy 1 łyżkę koncentratu oraz przyprawy: 1 łyżeczkę curry, słodką paprykę, cukier trzcinowy, pieprz cayenne, rozmaryn, kumin oraz cynamon i dusimy wszystko około 10 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Na sam koniec doprawiamy go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe curry podajemy z makaronem i listkami świeżej mięty.
Życzę smacznego! :)