Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą

Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 988 Ocena: 27094

Dodano:

Odsłon: 367

Dziś zapraszam na aromatyczne i wyraziste smaki kuchni azjatyckiej. Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą to prawdziwa gra smaków i aromatów oraz uczta dla naszych kubków smakowych. Danie przeplata pikanteria i wyrazistość sosu pomidorowego z intensywnością curry, cynamonu, czosnku, kuminu i mięty. Smak całości podkreślają także kawałki kurczaka oraz makaron gotowany z dodatkiem kurkumy i goździków.

Składniki

  • makaron świderki
  • pierś z kurczaka
  • świeża mięta
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • PRZYPRAWY:
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta rozmarynu
  • 4 goździki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • 2 - 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą

Przygotowanie

  1. Makaron świderki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, goździków i szczypty kuminu.

  2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżeczki curry, dokładnie nacieramy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie podsmażamy kawałki kurczaka na odrobinie oleju, a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy.

  3. Następnie zalewamy kawałki kurczaka przecierem pomidorowym i dodajemy 1 łyżkę koncentratu oraz przyprawy: 1 łyżeczkę curry, słodką paprykę, cukier trzcinowy, pieprz cayenne, rozmaryn, kumin oraz cynamon i dusimy wszystko około 10 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Na sam koniec doprawiamy go solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Gotowe curry podajemy z makaronem i listkami świeżej mięty.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń