Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po powrocie z pracy myślimy wyłącznie o smacznym i pożywnym obiedzie i takim które zrobi się na jednej dużej patelni . Takie jest właśnie risotto. Wariacji jest mnóstwo, zależy tylko od pomysłu. Z filecikami anchois zyskało na smaku i nabrało intensywnej wyrazistości, natomiast chrupiąca posypka z chleba tostowego była strzałem w dziesiątkę. Przepis oryginalny i niebanalny.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14272
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8775
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 646
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8271
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14272
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8775
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 646
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8271
Składniki
Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy posiekany drobno czosnek i cebulę, szklimy do miękkości pod przykryciem, dodajemy osączone z zalewy fileciki anchois, smażymy razem około 1 minutę, wsypujemy suchy ryż i mieszamy 2 minuty aż ziarenka zostaną oblepione przez tłuszcz, i staną się przezroczyste. Wlewamy białe wytrawne wino, mieszamy chwilę. Dodajemy zioła , stopniowo wlewamy gorący bulion, kolejną chochelkę wlewamy dopiero wtedy gdy już cały zostanie wchłonięty. Gdy wykorzystamy połowę bulionu dodajemy pomidory z puszki. Kontynujemy dolewanie bulionu do momentu aż ryż będzie miękki, wtedy doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dodajemy połowę startego parmezanu i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aby ryż doszedł.
W tym czasie robimy kruszonkę: Tostowy chleb maslany mielimy w malakserze, można też rozdrobnić w palcach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy chleb i smażymy mieszając aż zrobi się chrupiący i złocisty. Risotto rozkładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu oraz kruszonką, dekorujemy natką pietruszki.