Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie dla wielbicieli krewetek :)
Polecam.
Odsłon: 3317
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 157
Polecam.
Odsłon: 3317
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 157
Składniki
Do zrobienia potrzebujecie: -ryż do risotto 300g -1 cebula -bulion warzywny (1 litr) – można też użyć drobiowego -pomidory z puszki (w kostce, bez skórki) -czosnek (2 ząbki) -krewetki koktajlowe (250 g) -sól -pieprz -1 papryczka chilli -masło (1/4 kostki) -oliwa -natka pietruszki do posypania Zaczynamy od posiekania cebulki i czosnku. Na patelni (lub w garnku) rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek oraz po chwili ryż, który powinien się zeszklić. Jak ryż nam się zeszkli dolewamy tyle bulionu żeby przykrył ryż (bulion musi być ciepły) stale mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn i tak robimy do wyczerpania bulionu. (Ryż ma być al dente) Następnie dodajemy papryczkę posiekaną (bez pestek), pomidory i czekamy, aż się lekko rozpadną. Nie przerywamy mieszania. Dodajemy krewetki. Po kilku minutach sprawdzamy, czy ryż jest już miękki. Jeżeli tak, to dodajemy masło. Doprawiamy do smaku. Nakładamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki. Przygotowanie trwa około 60 minut. Pamiętajcie o częstym mieszaniu, aby nie dopuścić do przypalenia się potrawy.