Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
3 jajka gotujemy na twardo i studzimy. Podobnie kalafior. Gdy ostygną trzemy jajka i kalafior na tarce (na wiórki) lub miażdżymy widelcem.
Przyprawiamy, dodajemy surowe jajko i 2 łyżki bułki tartej i drobno pokrojony koperek. Dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem koperkowym
Kuleczki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przepuszczamy przez sitko lub miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajko, przyprawy i mąkę ziemniaczaną (postępujemy tak samo jak przy robieniu klusek śląskich). Masa nie powinna być ani zbyt klejąca, ani zbyt sucha.
Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju lub we frytkownicy. Naprawdę mięciutkie i smaczne!!! Można podawać z ulubioną surówką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

patusia5 01 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
4 różyczki to wcale nie tak dużo. Można dodać mniej oczywiście.36 Kto głosował? | Odpowiedz

lola99 01 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
a koniecznie trzeba dodać aż tyle kalafioru?0 Kto głosował? | Odpowiedz

anitka1982 28 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
no niestety u mnie to nie przeszło musialam wyrzucic5 Kto głosował? | Odpowiedz

anatka99 10 marca 2010Zgłoś do usunięcia
smacznie wyglonda34 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajne, chętnie wypróbuję :)35 Kto głosował? | Odpowiedz

ewa210 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
nareszcie jakiś nowy pomysł , a nie tylko powielane37 Kto głosował? | Odpowiedz

magdaniel 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo pomyslowy obiad, ja kiedys tez te kuleczki pieklam w oleju a teraz robie tak jak widzialas, gratuluje pomyslowosci na te kotlety!35 Kto głosował? | Odpowiedz