Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na pierś z kurczaka z pieczarkami to danie nieco inne niż wszystkie, które odkrywa całkowicie nowy smak kurczaka – wyrazisty i delikatny jednocześnie. To świetna propozycja na letni obiad, która z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 730
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 730
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Składniki
Filety z kurczaka oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel je na pojedyncze filety. Przygotuj panierkę. Mąkę pszenną, sól i pieprz wsyp do woreczka strunowego. Włóż do niego także piersi z kurczaka i energicznie potrząsaj, by panierka w całości pokryła mięso. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i 2 łyżki masła. Wyciągnij kurczaka z woreczka, strzepując nadmiar panierki. Smaż z każdej strony na patelni, na średnim ogniu do zrumienienia skórki – około 6 minut z każdej strony. Usmażonego kurczaka odłóż na talerz, by odpoczął.
Pieczarki pokrój w plasterki. Na umytej patelni rozgrzej łyżkę masła i smaż grzyby do momentu zrumienienia, przez ok. 4 minuty. Dodaj posiekane: szalotkę i czosnek oraz pół łyżeczki soli. Gotuj wszystko jeszcze przez minutę. Dodaj do pieczarek bulion, wino i śmietankę. Dopraw tymiankiem i pieprzem. Dobrze wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia do momentu zredukowania sosu o ok. połowę. Trwa to ok. 10-15 minut.
Na patelnię z pieczarkami dodaj usmażonego wcześniej kurczaka wraz z puszczonymi sokami. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2-3 minuty. Ten pomysł na pierś z kurczaka z pieczarkami świetnie pasuje do grillowanego pieczywa. Podawaj danie udekorowane gałązkami tymianku.