Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste danie z ziemniaków w naszym rejonie nosi nazwę porka, ale słyszałam też: lemieszka, prażucha i psiocha. Dziś w trzech wersjach.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2223
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3307
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1350
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2223
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3307
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1350
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na na gładką kluchę. Zostawiamy pod przykryciem by doszła. Możemy podawać z omastą z cebuli. Składniki: 2 główki cebuli 2 łyżki smalcu 4 łyżki śmietany 12% lub 18% Robimy ją tak: cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na złoty kolor na smalcu, uważamy by za bardzo się nie spiekła bo będzie gorzka. Jak cebulka jest rumiana dodajemy śmietanę np. 12% i mieszamy. Gotowym sosem polewamy placki porki.
Możemy naszą porkę podpiec na smalcu i podawać ze smażoną cebulką z boczkiem.
Oraz wersja na słodko z truskawkami. Truskawki rozdrabniamy w blenderze z cukrem i śmietaną, polewamy ciepłą porkę i zajadamy. SMACZNEGO