Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste danie z ziemniaków w naszym rejonie nosi nazwę porka, ale słyszałam też: lemieszka, prażucha i psiocha. Dziś w trzech wersjach.
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18977
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2018
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18977
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2018
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na na gładką kluchę. Zostawiamy pod przykryciem by doszła. Możemy podawać z omastą z cebuli. Składniki: 2 główki cebuli 2 łyżki smalcu 4 łyżki śmietany 12% lub 18% Robimy ją tak: cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na złoty kolor na smalcu, uważamy by za bardzo się nie spiekła bo będzie gorzka. Jak cebulka jest rumiana dodajemy śmietanę np. 12% i mieszamy. Gotowym sosem polewamy placki porki.
Możemy naszą porkę podpiec na smalcu i podawać ze smażoną cebulką z boczkiem.
Oraz wersja na słodko z truskawkami. Truskawki rozdrabniamy w blenderze z cukrem i śmietaną, polewamy ciepłą porkę i zajadamy. SMACZNEGO