Do góry

Dania główne Przepis na:

Porka na trzy sposoby.

Porka na trzy sposoby.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9164

Dodano:

Odsłon: 9392

To proste danie z ziemniaków w naszym rejonie nosi nazwę porka, ale słyszałam też: lemieszka, prażucha i psiocha. Dziś w trzech wersjach.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Porka na trzy sposoby.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na na gładką kluchę. Zostawiamy pod przykryciem by doszła.

    Możemy podawać z omastą z cebuli.
    Składniki:
    2 główki cebuli
    2 łyżki smalcu
    4 łyżki śmietany 12% lub 18%
    Robimy ją tak: cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na złoty kolor na smalcu, uważamy by za bardzo się nie spiekła bo będzie gorzka. Jak cebulka jest rumiana dodajemy śmietanę np. 12% i mieszamy. Gotowym sosem polewamy placki porki.

  2. Możemy naszą porkę podpiec na smalcu i podawać ze smażoną cebulką z boczkiem.

  3. Oraz wersja na słodko z truskawkami.
    Truskawki rozdrabniamy w blenderze z cukrem i śmietaną, polewamy ciepłą porkę i zajadamy.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (35)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 czerwca 2014 JA NIE ZNAŁAM TAKIEGO DANIA;A WYGLĄDA SMAKOWICIE..MOŻE CZAS SPRÓBOWAĆ;) POLECAM MOJE SMAKI Z DZIECIŃSTWA -''PAROWCE''Z CZEKOLADĄ LUB MUSEM TRUSKAWKOWYM...
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/parowce.html

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 02 czerwca 2014 Pyszności! Aż trudno uwierzyć, że z tak prostych składników można takie smaczne danie przygotować. Zrobiłam wersję z cebulką i ze śmietanką. Wchodzi na stałe do menu. :))) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ania704 01 czerwca 2014 Smak mojego dzieciństwa , moja mama często robiła to danie , mi najlepiej smakowało na drugi dzień przypieczone na złoty kolor ze szklaneczka zimnego mleka . Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 01 czerwca 2014 Pierwszy raz słyszę i na oczy widzę ;) Niesamowicie brzmiące danie! ;) Trudny wybór, aż 3 wersje, ech co robić, trzeba wypróbować wszystkie! :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 31 maja 2014 zrobiłam i powiem resztką tchu (bo tak się nażarłam), że to jest boskie żarełko :)))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 31 maja 2014 Ja znam to danie pod nazwą ,,prazoki" i jadłam z rzadkim kapuśniakiem, na słodko nie jadłam, ciekawa propozycja. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń