Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magiczne danie na dziś, bez glutenu na schrupanie a jest to Magiczne - POROTOS GRANADOS... Znane dzięki m.in. Indianom Mapuche (Araucarianie)... Skład dania to fasola żurawinowa, słodkie ziemniaki (bataty), dynia biała Ghost, kukurydza fermentowana, grzyby, czosnek, marchew, kilka rodzajów papryki chilli (łagodnej) , odrobina bulionu, czosnek, cebulka, ziele tymianku. I opcjonalnie dodatek suszonej kiełbaski chorizo (lub innej) plus od siebie dodałem magiczny aframon dla kolorytu. ps. Inspirację dania stanowi postać mitycznej wojowniczki i szamanki Aniwee z ludu Mapuche (Araucaria) , ciekawostką jest fakt , że ani Inkowe ani hiszpańscy konkwistadorzy nigdy nie podbili ludu tego i ich ziem .. Królestwo mapuchu podbito dopiero w 1881 i ich państwo stało się częścią w większości kraju Chile (którego nazwa wywodzi sie z języka Mapuchy właśnie) , pozostałem rejony wcielono do Argentyny. I choć Mapuche do dziś mają swoją niezależność w ramach tych krajów to ... Wojny te ukuły na zawsze pojęcie Lautaro które oznacza bochatera walk o wolność. Ciekawostką alternatywnej historii propagowanej między innymi przez zapaleńców historii i niewyjaśnionych rzeczy jest to, że Nie da się ustalić skąd przywędrowali Mapuche do chille ale wiadomo, że są tam od conajmniej 8000 tys lat .. Niektórzy sugerują , że są pochodzą oni z greckiej Sparty a dowód znajduje się w języku Mapuchy między innymi , jako że wiele słów z ich języka pokrywa się znaczeniowo i fonetycznie ze starą greką używaną właśnie przez Spartan. I to po krotce na tyle dziś o jedzeniu i zagadkach historii Pogodnego dnia , weekendu życzę sobie samemu i wszystkim ja ️
Polecam.
Odsłon: 1177
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1645
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1125
Polecam.
Odsłon: 1177
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1645
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1125
Składniki
Cebulkę lekko podsmażamy na oleju lub maśle , dodajemy marchew krojoną lubh potartą (jak kto lubi) i wraz z grzybami dusimy. Dolewamy wody i krojone strąki fasolki żurawinowej ... Dodajemy listki laurowe.
Dodajemy wykrojony ze środka , bez skórki twardej miąższ z dyni oraz pokrojone bataty, dolewamy bulion, dodajemy papryczki chilli i dusimy dalej .
Gdy już wszystko miękkiej jest dodajemy kukurydzę i opcjonalnie kiełbaskę , i dusimy chwilę , po czym doprawiamy świeżym tymiankiem i listkami szczypiorku czosnku. Dolewamy wody. Po zawrzeniu podajemy gorące.