Prosta zapiekanka rybna z kruszonką z tostowego chleba. Do jej przygotowania sięgnij po dorsza, morszczuka mintaja lub inną ulubioną chudą rybę. Zamiast bulionu warzywnego możesz użyć bezalkoholowego wina, jeśli zdecydujesz się na taki wybór, dodaj 1 łyżkę soku z cytryn.
Postna zapiekanka
Składniki
- 800 g chudej ryby
- 180 ml bulionu warzywnego
- 130 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Składniki
- 800 g chudej ryby
- 180 ml bulionu warzywnego
- 130 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulę, gdy zacznie się rumienić, dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, po czym zdejmij z ognia.
Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Na dnie umieść kawałki ryby, każdy z nich posyp solą i pieprzem. Na rybę wyłóż cebulę, następnie wlej bulion warzywny.
W blenderze zmiksuj kromki chleba wraz z papryką, czosnkiem i pietruszką. Wymieszaj z łyżką oliwy. Gotową kruszonką z chleba posyp rybę. Na samym końcu wyłóż starty ser.
Zapiekankę piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 18-20 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3324

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 158
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3324

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 158



Składniki
- 800 g chudej ryby
- 180 ml bulionu warzywnego
- 130 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulę, gdy zacznie się rumienić, dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, po czym zdejmij z ognia.
Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Na dnie umieść kawałki ryby, każdy z nich posyp solą i pieprzem. Na rybę wyłóż cebulę, następnie wlej bulion warzywny.
W blenderze zmiksuj kromki chleba wraz z papryką, czosnkiem i pietruszką. Wymieszaj z łyżką oliwy. Gotową kruszonką z chleba posyp rybę. Na samym końcu wyłóż starty ser.
Zapiekankę piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 18-20 minut.
Pyszotka:)