Potrawka diabelska to prawdziwy ogień na talerzu – pikantna, aromatyczna i pełna wyrazistych smaków. To soczyste kawałki kurczaka duszone w gęstym, pomidorowym sosie z dodatkiem papryk, marchewki i ostrej papryczki chili. Bogata mieszanka przypraw – w tym curry, kurkuma i imbir – nadaje jej orientalnego charakteru, a świeża kolendra lub natka pietruszki wieńczy całość nutą świeżości. Podawaj potrawkę z ryżem ugotowanym na sypko lub chrupiącą bagietką.
Potrawka diabelska
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryczka chili
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 3-4 łyżki mleczka kokosowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 goździki
- olej
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryczka chili
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 3-4 łyżki mleczka kokosowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 goździki
- olej
- świeża kolendra lub natka pietruszki

Etapy przygotowania
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Dodaj goździki i przesmażaj, aż cebula zmięknie i stanie się złocista, po tym usuń je. W międzyczasie przygotuj pastę ze startego imbiru, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw: curry, kurkumy, ostrej i słodkiej papryki, a także odrobiny wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj albo zmiksuj. Pastę dodaj do usmażonej cebuli i dokładnie wymieszaj. Smaż kilka minut, a jeśli cebula będzie zbyt sucha, podlej wodą. Dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz oczyszczone i też pokrojone papryki. Przesmażaj chwilę, aby warzywa zmiękły. Następnie wrzuć kawałki kurczaka, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i ostatecznie dopraw solą i/lub cukrem.
Potrawkę diabelską podawaj od razu po przygotowaniu. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Danie świetnie smakuje z dodatkiem ryżu lub bagietką do maczania.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19300

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1048

Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 759
Ostatnio komentowane przepisy

Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19300

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1048

Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 759



Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryczka chili
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 3-4 łyżki mleczka kokosowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 goździki
- olej
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Dodaj goździki i przesmażaj, aż cebula zmięknie i stanie się złocista, po tym usuń je. W międzyczasie przygotuj pastę ze startego imbiru, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw: curry, kurkumy, ostrej i słodkiej papryki, a także odrobiny wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj albo zmiksuj. Pastę dodaj do usmażonej cebuli i dokładnie wymieszaj. Smaż kilka minut, a jeśli cebula będzie zbyt sucha, podlej wodą. Dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz oczyszczone i też pokrojone papryki. Przesmażaj chwilę, aby warzywa zmiękły. Następnie wrzuć kawałki kurczaka, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i ostatecznie dopraw solą i/lub cukrem.
Potrawkę diabelską podawaj od razu po przygotowaniu. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Danie świetnie smakuje z dodatkiem ryżu lub bagietką do maczania.
Pyszotka:)