Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka diabelska to prawdziwy ogień na talerzu – pikantna, aromatyczna i pełna wyrazistych smaków. To soczyste kawałki kurczaka duszone w gęstym, pomidorowym sosie z dodatkiem papryk, marchewki i ostrej papryczki chili. Bogata mieszanka przypraw – w tym curry, kurkuma i imbir – nadaje jej orientalnego charakteru, a świeża kolendra lub natka pietruszki wieńczy całość nutą świeżości. Podawaj potrawkę z ryżem ugotowanym na sypko lub chrupiącą bagietką.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3901
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19834
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2970
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4126
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3901
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19834
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2970
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4126
Składniki
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Dodaj goździki i przesmażaj, aż cebula zmięknie i stanie się złocista, po tym usuń je. W międzyczasie przygotuj pastę ze startego imbiru, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw: curry, kurkumy, ostrej i słodkiej papryki, a także odrobiny wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj albo zmiksuj. Pastę dodaj do usmażonej cebuli i dokładnie wymieszaj. Smaż kilka minut, a jeśli cebula będzie zbyt sucha, podlej wodą. Dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz oczyszczone i też pokrojone papryki. Przesmażaj chwilę, aby warzywa zmiękły. Następnie wrzuć kawałki kurczaka, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i ostatecznie dopraw solą i/lub cukrem.
Potrawkę diabelską podawaj od razu po przygotowaniu. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Danie świetnie smakuje z dodatkiem ryżu lub bagietką do maczania.