Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orientalne danie z dyni, szczególnie polecane tym, którym już bokiem wychodzi zupka dyniowa ;-)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1099
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1099
Składniki
Dynię (wybieramy jak największą) kroimy na pół, potem na ćwiartki i wreszcie na ósemki, wycinamy gniazda nasienne, solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż zmięknie (ok 20-25 min.), jak nieco przestygnie wycinamy ze skórki i kroimy w kostkę.
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzmy, a potem smażymy w szerokim rondlu, na rozgrzanym oleju aż lekko się zrumieni.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a morele przecinamy na pół.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, po czym dodajemy przyprawy i smażymy kolejne kilka minut.
Teraz do rondla dodajemy dynię, przecier pomidorowy, bulion oraz morele. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kilkanaście minut do połączenia smaków. W razie potrzeby solimy. I gotowe. Podajemy z ryżem i (jeżeli rodzina się uprze) z groszkiem ;-) SMACZNEGO !!!