Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orientalne danie z dyni, szczególnie polecane tym, którym już bokiem wychodzi zupka dyniowa ;-)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3452
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 604
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3750
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 313
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 559
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3452
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 604
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3750
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 313
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 559
Składniki
Dynię (wybieramy jak największą) kroimy na pół, potem na ćwiartki i wreszcie na ósemki, wycinamy gniazda nasienne, solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż zmięknie (ok 20-25 min.), jak nieco przestygnie wycinamy ze skórki i kroimy w kostkę.
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzmy, a potem smażymy w szerokim rondlu, na rozgrzanym oleju aż lekko się zrumieni.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a morele przecinamy na pół.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, po czym dodajemy przyprawy i smażymy kolejne kilka minut.
Teraz do rondla dodajemy dynię, przecier pomidorowy, bulion oraz morele. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kilkanaście minut do połączenia smaków. W razie potrzeby solimy. I gotowe. Podajemy z ryżem i (jeżeli rodzina się uprze) z groszkiem ;-) SMACZNEGO !!!