Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orientalne danie z dyni, szczególnie polecane tym, którym już bokiem wychodzi zupka dyniowa ;-)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2230
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1323
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 492
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3492
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1122
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2230
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1323
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 492
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3492
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1122
Składniki
Dynię (wybieramy jak największą) kroimy na pół, potem na ćwiartki i wreszcie na ósemki, wycinamy gniazda nasienne, solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż zmięknie (ok 20-25 min.), jak nieco przestygnie wycinamy ze skórki i kroimy w kostkę.
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzmy, a potem smażymy w szerokim rondlu, na rozgrzanym oleju aż lekko się zrumieni.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a morele przecinamy na pół.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, po czym dodajemy przyprawy i smażymy kolejne kilka minut.
Teraz do rondla dodajemy dynię, przecier pomidorowy, bulion oraz morele. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kilkanaście minut do połączenia smaków. W razie potrzeby solimy. I gotowe. Podajemy z ryżem i (jeżeli rodzina się uprze) z groszkiem ;-) SMACZNEGO !!!