Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z fasolką i kurczakiem

Potrawka z fasolką i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1095 Ocena: 13654

Dodano:

Odsłon: 1182

Bardzo prosta do przygotowania potrawka, odmiana fasolki po bretońsku. Warto wypróbować zawsze jakaś odmiana zwykłego tradycyjnego dania.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • ½ kg fasoli Jaś
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 papryczka Chili
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki curry
  • Sól
  • Szczypta chili
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Potrawka z fasolką i kurczakiem

Przygotowanie

  1. 1. Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy curry oraz sól. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

  2. 3. Do mięsa dodajemy obrane warzywa: drobno pokrojony imbir, czosnek, cebulę, obraną z nasion, pokrojoną w plasterki papryczkę chili, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną. Smażymy dziesięć minut i łączymy z fasolą. Jak jest za mało sosu, można podlać wodą.

  3. 4. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy chili, ewentualnie solą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy.

  4. 5. Danie gotowe, podajemy z ryżem lub do chleba.
    6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 sierpnia Pysznie wygląda i po odpoczynku dniu od rybki, takie zjadłbym danie, jakby to powiedział Yoda ;)
Super, mniami :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń