Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa powstała po "przeglądzie zawartości lodówki": resztka sera żółtego i wędliny, niewykorzystane pieczarki, pałętająca się papryka i kilka kalarep na wykorzystanie których brakowało pomysłu. Z takich właśnie przypadkowych produktów powstała smaczna potrawa
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116164
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7923
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2990
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1465
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1269
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116164
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7923
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2990
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1465
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1269
Składniki
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło /może być klarowane/ i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Po ok. 5 min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kalarepę i dusimy do miękkości oprószamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę wędzoną i mieszając dusimy 3-4 min.
Na koniec na patelnię dodajemy starty żółty ser, wlewamy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podgrzewamy często mieszając do czasu aż ser się roztopi. Na talerzu układamy porcję kaszy kuskus a na niej potrawkę. Kaszę kuskus możemy zastąpić inną kaszą /np. gryczaną/, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.