Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa powstała po "przeglądzie zawartości lodówki": resztka sera żółtego i wędliny, niewykorzystane pieczarki, pałętająca się papryka i kilka kalarep na wykorzystanie których brakowało pomysłu. Z takich właśnie przypadkowych produktów powstała smaczna potrawa
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 682
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1007
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2017
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 682
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1007
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2017
Składniki
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło /może być klarowane/ i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Po ok. 5 min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kalarepę i dusimy do miękkości oprószamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę wędzoną i mieszając dusimy 3-4 min.
Na koniec na patelnię dodajemy starty żółty ser, wlewamy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podgrzewamy często mieszając do czasu aż ser się roztopi. Na talerzu układamy porcję kaszy kuskus a na niej potrawkę. Kaszę kuskus możemy zastąpić inną kaszą /np. gryczaną/, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.