Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym daniem znów sięgam do pamięci lat dziecinnych. Gdy to mama wraz z babcią robiły taką pyszną potrawkę jak że zapomnianą w dzisiejszych czasach.
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 328
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1683
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 328
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1683
Składniki
Kurczaka dokładnie myjemy.Dzielimy na mniejsze kawałki. Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli. Wkładamy na wrzącą wodę kurczaka i gotujemy ok. 10 do 15 min zbierając szumowiny. Po tym czasie dodajemy wcześniej obrane warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy d miękkości mięsa i warzyw. Gdy już wszystko będzie miękkie wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wywar zaprawiamy śmietaną z dodatkiem mąki. Gdy kurczak ostygnie obieramy mięso z kości i kroimy na mniejsze kawałki po czym dodajemy do powstałego sosu. Warzywa kroimy w małe kawałki i również wrzucamy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.